• Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player

reciclare otel

OTELUL

ISTORIC

Istoria otelului incepe din timpuri stravechi.

Documentele vremii arata prezenta fierului de origine meteoritica in Egipt cu 3.500 ani i.Hr.

Primele cantitati de fier obtinute din minereuri, prin interventia omului, dateaza cu 2.000 de ani i.Hr. Abia in anul 1754 se construieste primul cuptor in care se obtine fier liber de carbune - otelul.

Adevaratul parinte al otelului a fost Henry Bessemer, a carui inventie, realizata in 1856, a constituit o adevarata revolutie in metalurgie. El obtinea otelul maleabil sufland aer printr-un tub de argila in cuptorul de argila care continea fonta topita.

DE CE AR TREBUI SA RECICLAM OTELUL?

  • Economisim energie. Folosirea

    otelului reciclat

    salveaza pana la 74% din energia necesara producerii otelului din materii prime.
  • Economisim resurse naturale. Reciclarea unei tone de otel inseamna economisirea unei tone si jumatate de minereu de fier, a unei jumatati de tone de cocs si a 1,28 tone de gunoi solid.
  • Reducem poluarea. Reciclarea unei tone de otel reduce cu 86% emisiile de gaze in aer si cu 76% poluarea apei.

1

Otelul se obtine din minereu de fier si alte componente (fier vechi, cocs, feldspat) in cuptoare speciale, la temperaturi de peste 1700įC.

2

Din otelul astfel obtinut se fac cutii de conserve, caroserii pentru automobile, masini de spalat, aragazuri, sine de tren, poduri si altele.

3

Pentru a recicla cutiile de conserve si alte produse din otel este nevoie de ajutorul tau. Trebuie sa le colectezi in containere separate.

4

In fabrica unde sunt reciclate, cutiile de conserve sunt comprimate sub forma unor caramizi mari, dupa care sunt tocate.

5

Toate particulele de mancare, vopsea sau hartie sunt apoi indepartate, iar ceea ce ramane se transforma in foi de otel.

6

Acestea sunt tratate pentru a se indeparta stratul antirugina ce a fost aplicat pe cutiile de conserve si celelalte ambalaje reciclate. Otelul astfel obtinut este topit si transformat in noi produse din otel.

7

Pentru a obtine otel nou avem nevoie de fier vechi, asa ca, atunci cand reciclam o cutie de conserve, aceasta se poate transforma intr-o masina, un frigider, o structura de rezistenta sau intr-o alta cutie de conserve.

Nu uitati!
Pentru fabricarea unei cutii de conserve noi se consuma energia care este suficienta pentru fabricarea a 4 cutii de conserve reciclate!

web design e-afacere

© PRAIS Corporate Communications, 2009